Gooi & Vecht Historisch

U bent hier: Home Aankoop van water in de polder Loenderveen

Aankoop van water in de polder Loenderveen

SAGV150.6_281_1

Johan Wilhelm Bronwasser, industrieel wonende te Breukelen, liet op 16 december 1927 per brief aan de gemeenteraad van Loosdrecht weten geïnteresseerd te zijn in de aankoop van water in de polder Loenderveen.

Bronwassers plan was groots; hij wilde in totaal circa 220 hectare dempen met stadsvuil en grond. Op dit nieuwe land konden volgens hem een groot tuinbouwbedrijf, een sluis geschikt voor schepen van 250 à 300 ton en industrie verrijzen. In een geheime zitting besloot de raad advies van de Gezondheidscommissie in te winnen over de mogelijke gevaren voor de gezondheidstoestand.

De bedreiging van de plassen ten oosten van de Vecht bracht veel teweeg. In de lokale en landelijke pers lieten voorstanders van het behoud van de plassen van zich horen door ingezonden brieven en gedichten. Gedeputeerde Staten van Utrecht staken een stokje voor het dempingsplan. Zo bleven de plassen gespaard.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×