Over ons

 

De archiefdiensten

Deze website is van de volgende twee archiefdiensten in het Gooi en de Noordelijke Vechtstreek:

  • Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum waar de archieven van Ankeveen, Blaricum, 's-Graveland, Hilversum, Kortenhoef, Laren, Loosdrecht, Nederhorst den Berg worden beheerd

  • Het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen (voorheen Stads- en streekarchief voor Naarden, Bussum, Muiden en Huizen) waar onderzoek mogelijk is naar de geschiedenis van Bussum, Huizen, Muiden en Naarden

Deze archiefdiensten bewaren niet alleen gemeentelijke archieven maar ook archieven van verenigingen, scholen, kerken en families. Daaronder bevinden zich heel bijzondere stukken zoals u kunt zien bij de presentatie in Mooi en Bijzonder.

Bij beide archiefdiensten vindt u een bibliotheek met boeken over de geschiedenis van het Gooi en de Vechtstreek en boeken die hulp bieden bij archiefonderzoek in Nederland. Deze boeken, waaronder unieke exemplaren, worden niet uitgeleend maar kunnen in de studiezalen van de archieven worden ingezien.

Daarnaast worden bij beide archiefdiensten verschillende plaatselijke en regionale kranten bewaard waarvan u op deze site een selectie vindt.

De foto- en tekeningenverzamelingen van de archiefdiensten laten zien hoe het er in de verschillende plaatsen in vroeger tijden uitzag.

U kunt op de website zoeken in de genealogische indexen voor familieonderzoek. Voor inzage in de originele akten zult u nog wel een bezoek moeten brengen aan het Streekarchief. Zoek ook eens op de landelijke genealogische sites.

 

Bezoek aan de studiezalen van de archiefdiensten

Noteert u zoveel mogelijk informatie die u op de site vond en neem deze mee voor uw onderzoek. Voor genealogisch onderzoek helpt het zoveel mogelijk gegevens van uw familie bij de hand te hebben.

Kijkt u ook eens bij Onderzoeksvragen. Daar vindt u methoden en bronnen voor een aantal soorten historisch onderzoek.

Voor contactgegevens en openingstijden van de archiefdiensten zie Contact

Terug naar boven

 

Laatst gewijzigd: 14/06/17