Stuk voor stuk (1)

Aflevering 1 (mei 2015)
Op de bonnefooi

Het bezoeken van een archief lijkt op het maken van een reis. Een reis in het verleden, het papieren verleden. Net als bij reizen kun je dat archiefonderzoek op verschillende manieren doen. Zoals: van te voren alles plannen en dan op pad gaan volgens het plan.

Voordeel is dat je weet waar je het zoeken moet en wat je kunt verwachten. En dat je je tijd ‘efficiĆ«nt’ gebruikt. Archieven zijn er ook op ingericht om dat mogelijk te maken. Er is in de loop der jaren een heel opzoekstelsel ontwikkeld van inventaris- en toegangsnummers waarmee je snel de kortste weg naar je doel kunt vinden. De digitalisering heeft dat opzoektempo nog eens flink verhoogd.

Een heel andere reis maak je als je op zwerftocht gaat. Door maar te zien waar je terecht komt kan zo’n reis alle kanten opgaan en dus mee- of tegenvallen. En ook dat kan in het papieren verleden. Bij bezoekers van archieven zie je zowel de recht-door-zee-is-de-beste-weg reiziger (vaak stamboomonderzoekers) als de zwerver. Ik ben zo’n zwerver.

Na een paar jaar zoeken naar materiaal over de bekende lokale en regionale onderwerpen (om de vergelijking voort te zetten: snel naar alle “hotspots”) ben ik op avontuur gegaan. Weg van de gebaande paden en dwars door het bos. Eerst door gewoon oude kranten te gaan zitten lezen en aantekeningen te maken van aardige vondsten (zowel van redactionele artikelen als van advertenties). Dat leverde me een mooi inkijkje op in het dagelijks leven in de afgelopen eeuw. Maar ja, dan komt de krantenwebsite van de Koninklijke Bibliotheek (nu www.delpher.nl), en is het bladeren in de krantenleggers niet meer zo leuk. En raak je thuis achter je beeldscherm ernstig verslaafd aan deze goudmijn.

Maar daarvoor in de plaats ben ik dwars door het bos van het archief van mijn gemeente gaan zwerven. Wat een geluk dat de gemeente Bussum pas sinds 1817 bestaat. Het idee om bij stuk nummer 1 te kunnen beginnen en dan maar op weg te gaan! Inmiddels heb ik na twee jaar de negentiende eeuw verlaten. Veel saaie kost, maar ook overheerlijke krenten. Wat zijn er toch een mooie dingen waar de gehaaste reiziger ongeweten langsloopt.

In de volgende aflevering de eerste krent.

Hans Jonker 

SSAN017+1070
 

Het eerste stuk in het archief van de nieuwe gemeente Bussum. Een brief van schout Thierens aan gemeenteraadslid Krijnen d.d. 14 april 1817.

Voor wie het origineel zien wil:

Archiefdienst: Stads en Streekarchief  te Naarden

Rubriek SSAN017 (Archief gemeente Bussum 1817-1918)

Itemnummer 1070 (ingekomen en minuten van uitgegane stukken 1817)

 

 

Laatst gewijzigd: 02/06/15