Het raadsel N

Vorig jaar stond op de website een oproep voor informatie over ‘N’. In 1924 gebruikte de redactie van de Hilversumsche Courant bij berichten over plaatsen in het Gooi tekeningetjes van die plaatsen. Onbekend was door wie ze zijn getekend. De tekenaar gaf slechts één initiaal: 'N'. Maar wie was 'N'? Het mysterie is opgelost door Francien Braaksma.

Zij vermoedde in eerste instantie in de schetsjes de hand te herkennen van Jan Frederik Rinke, de illustrator van onder andere Pietje Bell.  De tekeningetjes uit de Hilversumsche Courant vertonen inderdaad gelijkenis met de illustraties in het door Rinke geschreven en geïllustreerde werk Schoone plekjes in Nederland uit 1904. De illustraties van de landschaps-, dorps- en stadsgezichten in deze uitgave zijn veelal langwerpig van vorm en omgeven door een kader, net als de tekeningen van N. in de Hilversumsche Courant. Rinke signeerde echter altijd met herkenbare initialen.

Illustratie door Jan Rinke
Illustratie door Jan Rinke, de weg naar Hilversum met de watertoren op de achtergrond
Uit: Rinke, J.F. (1904), Schoone plekjes in Nederland, Baarn: Hollandia-drukkerij

Enige tijd later ontdekte Francien bij toeval in de Eemnesser Courant wie ‘N’ was: Willem Frederik Noordijk. Zijn naam prijkt rechtsonder aan het hoofd van de Eemnesser Courant die voor het eerst verschijnt op 14 maart 1924. De kop van de krant is geïllustreerd met het panorama van Eemnes en is gesigneerd ‘Noordijk’. Elders in dit nummer van de krant zijn dezelfde tekeningetjes van plaatsen te vinden als in de Hilversumsche Courant. Waarschijnlijk zijn de zeven schetsjes hier voor het eerst gepubliceerd. De Eemnesser Courant besteedde in 1924 regelmatig aandacht aan het werk van Noordijk. Een digitale versie van de Eemnesser Courant vindt u op de website van Archief Eemland: archiefeemland.courant.nu

Illustratie van Willem Noordijk in de Eemnesser Courant
Illustratie door Willem Noordijk in de Eemnesser Courant
Uit: Eemnesser Courant 14 maart 1924

Willem Noordijk (1887-1970) was kunstschilder, tekenaar en graficus in de impressionistische trant. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging ‘St. Lucas’ te Amsterdam en van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. In het begin maakte Willem Noordijks vooral werken van boeren, vissers en traditionele figuren zoals Volendammers. Later schilderde hij landschappen, dieren en bloemen. In 1919 vestigde hij zich aan de Laarderweg 110 te Eemnes en liet zich inspireren door het landschap in het Gooi.

Werken van Willem Noordijk zijn momenteel te bewonderen in de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes. De expositie is te bezoeken tot en met 10 oktober 2010.  Kijk voor meer informatie op de website van de Historische Kring Eemnes.

Terug naar boven

Laatst gewijzigd: 07/03/11