Handweverij De Knipscheer in Laren

 

Eind oktober 1940 naderde de bouw van het raadhuis van Huizen aan de Naarderstraat zijn voltooiing en enkele maanden later zou de officiƫle ingebruikneming plaatsvinden. Tal van gemeenten, organisaties, verenigingen en particuliere personen hadden te kennen gegeven geschenken voor het nieuwe raadhuis te willen doneren. Om de stroom van geschenken goed te reguleren werd er de Commissie regelende de aanbieding van geschenken voor het nieuwe raadhuis in de gemeente Huizen opgericht die ten doel had contact te zoeken met de schenkers en architecten van het raadhuis en met hen overleg te plegen.

De commissie had in overleg met het gemeentebestuur een lijst gemaakt van welke schenkingen aanvaard zouden worden en waaruit een keuze gemaakt kon worden. Op deze ‘verlanglijst’ stonden: muurschilderingen, wandtapijten en meubilair voor de raadzaal en de trouwzaal; klok en wapenschilden voor de raadzaal; glas in lood, twee lichtkronen en een monumentale bank voor de hal; meubilair voor de vergaderzaal van het college, de kamer van de burgemeester en de kamer van de secretaris; schilderstukken, indien mogelijk werken van Huizer Kunstenaars; en voor buiten een beeldhouwwerk in de gevel tegenover de Naarderstraat en een zonnewijzer.

De Gooise gemeenten besloten te kiezen voor het wandtapijt in de raadzaal omdat een wandtapijt ‘jaren en jaren kon trotseren’. Vereiste was wel dat het ontwerp van een Gooise kunstenaar moest zijn en dat het kleed in Laren gemaakt moest worden.

Het hoofdmotief van het wandtapijt werd een Huizerse botter met daarom heen de wapens van de schenkende gemeenten. Op basis van een ontwerp van de Huizer tekenaar Hans Beers werd het kleed vervaardigd onder de artistieke leiding van de heer W. Claessen van handweverij ‘De Knipscheer’ te Laren.

Deze handweverij had een adviesbureau voor woninginrichting met toonkamer en atelier aan het Kromme Pad 5. Uit het atelier van de handweverij kwamen vloertapijten, vloerkleden, wandbespanningen, gordijnen, tafellinnen en stof voor kleding.

Twee medewerkers van handweverij ‘De Knipscheer’ met het nog op te spannen wandtapijt, september 1941

(Streekarchief Gooi en Vechtstreek, fotocollectie Stevens, nummer 6376)

Het wandtapijt werd op 12 december 1940 bij de opening van het nieuwe raadhuis aan de Naarderstraat symbolisch aangeboden door middel van een eveneens door Hans Beers vervaardigde oorkonde.

Op 26 september 1941 berichtte handweverij ‘De Knipscheer’ aan de burgemeester van Laren, de heer Van Nispen van Sevenaer, dat het wandtapijt klaar was maar dat er nog enige tijd nodig was voor het spannen. Het wandtapijt werd van zuivere wol met de hand enkelvoudig geweven en is 4.65 m lang en 2.40 m breed. Naar alle waarschijnlijkheid is de foto van het wandtapijt kort voor of na deze mededeling gemaakt.

Begin december 1941 werd het wandtapijt in de raadzaal opgehangen en nodigde de burgemeester van Huizen, de heer Vlug, de betrokken gemeentebesturen uit om het resultaat, een volgens hem ‘hoogst gewaardeerde blijk van goede nabuurschap ter plekke in ogenschouw te komen nemen’. Het wandtapijt hangt nog altijd in de raadzaal van het oude raadhuis.

Bron

Streekarchief Gooi en Vechtstreek, archief secretarie gemeente Laren, 1925-1989, inventarisnummer 619. Aanbieden van geschenken door de Gooise gemeenten aan de gemeentebesturen van Huizen en Hilversum ter gelegenheid van de ingebruikneming van de nieuwe raadhuizen aldaar, 1931, 1940-1942. 

 

terug naar boven

Laatst gewijzigd: 07/03/11