Jacques Stevens, de persfotograaf in het Gooi

Toen Jacques het levenslicht zag op 31 juli 1908 woonde het gezin Stevens in Düsseldorf. Na de opleiding aan de Ambachtschool in Haarlem wilde hij ingenieur worden maar daar hadden zijn ouders geen geld voor. Hij volgde de machinistenopleiding in Amsterdam. Na vijf jaar gevaren te hebben bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland moest hij daar bij een massaontslag in 1927 vertrekken. In Haarlem startte hij een fotohandeltje, maar een zakenman was hij niet.

Zijn jongere broer, Jan Stevens, was als professionele persfotograaf ook in Haarlem werkzaam. Jacques had grote bewondering voor zijn broer en vond het fotograferen prachtig. Hij ging hem assisteren en na het vervangen van zijn broer, toen deze een week weg was, bleef hij als persfotograaf werkzaam. 

Naar Hilversum

Eind 1937 verhuisde hij naar het Gooi om daar zijn werk als persfotograaf voort te zetten.

Aanvankelijk huurde hij een kamertje aan de Herenstraat in Hilversum. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor het Goois Museum, het Openluchtmuseum in Arnhem en het Schoolmuseum in De Haag. Doordat hij kon aantonen dat hij cultureel fotograaf was, ontdook hij de tewerkstelling in Duitsland.

Huwelijk Jacques Stevens en Rietje Giezen, 1946 Het gezin Stevens, 1959

Na de oorlog verhuisde hij naar ‘´t Huisje’ aan de ´s-Gravelandseweg 19. In 1946 trouwde hij met Rietje Giezen. De vraag naar persfoto´s nam snel toe waardoor het Fotopersbureau Stevens uitgroeide tot een bedrijf met vier fotografen in dienst, onder wie de zoons Jan en Peter. Zijn vrouw Rietje deed de bedrijfsvoering. Het bedrijf verhuisde van het huis aan de Kamerlingh Onnesweg, waar de familie in 1951 was gaan wonen, naar een voormalige apotheek aan de Larenseweg.

In 1983 kwam een einde aan de samenwerking met De Gooi- en Eemlander. Door het wegvallen van deze hoofdafnemer liepen de werkzaamheden sterk terug. De zoons konden het bedrijf niet voortzetten waardoor er binnen enkele jaren een einde kwam aan het fotopersbureau.

Op 17 oktober 2007 overleed Jacques Stevens op 99-jarige leeftijd in zijn huis aan de Kamerlingh Onnesweg te Hilversum.

Zijn werk

Stevens werkte in Hilversum vanaf 1937 voor met name de krant Rondom de Hoofdstad, de Gooise editie van het Handelsblad. Maar ook al voor de Tweede Wereldoorlog maakte hij foto´s voor de landelijke bladen, zoals bijvoorbeeld op het paleis in Soestdijk. Scheepstransport krijgsgevangen Duitse militairen in IJmuiden, 1945Zijn contacten met de omroep begonnen met de foto´s voor Gerrit Eerenberg die later naar de Vara ging. Het fotowerk voor de omroep groeide uit tot een belangrijk aandeel van zijn werk.

Van 1946 tot 1983 was hij de fotograaf van het dagblad De Gooi- en Eemlander. Stevens bleef freelancer en bleef ook werken voor landelijke kranten, voor particulieren en bedrijven.

Jacques Stevens deed zijn werk voor zijn plezier, naar eigen zeggen had hij altijd vakantie. Het kiezen van een hoger standpunt voor de foto was zijn handelsmerk: de fotograaf met het trappetje. Met zijn natuurlijke charme kon hij gebeurtenissen voor zijn foto arrangeren en naar zijn hand te zetten. Hij arriveerde vaak op het laatste ogenblik maar als de plechtigheid al had plaatsgevonden wist Stevens de betrokkenen zover te brengen dat men speciaal voor de foto op herhaling ging. Stevens was vooral een persfotograaf: ‘Het is geen kunst, het is je vak’.

De collectie

In januari 2001 droeg Stevens zijn omvangrijke fotocollectie over aan de Gemeente Hilversum. Vervolgens kreeg het Streekarchief Gooi en de Vechtstreek de collectie in beheer. De omvang is ruim 50.000 glasplaatnegatieven en, ruw geschat, meer dan 100.000 kleinbeeldnegatieven. De totale collectie was slecht toegankelijk. In de komende jaren wordt dit fotoarchief deel voor deel bewerkt. De glasplaten worden daarbij vervolgens schoongemaakt, gescand en beschreven. Ter gelegenheid van de lancering van deze website in 2009 zijn 6000 negatieven geselecteerd en gescand waarvan er nu 3500 op de website te raadplegen zijn. Naarmate de beschrijving van de foto´s vordert zullen meer foto´s worden gepubliceerd.

Ronde van Hilversum, 1948 75-jarig feest bij nonnenklooster in Laren, 1957

Terug naar boven

Laatst gewijzigd: 07/03/11