Carillonklokken Raadhuis Hilversum

Het carillon in het raadhuis is inmiddels meer dan een halve eeuw oud. Dat is nog altijd een stukje jonger dan het raadhuis zelf. Dat opende immers in 1931 zijn deuren. Bouwmeester W. M. Dudok had in zijn ontwerp van de toren weliswaar al rekening gehouden met de komst van een carillon, maar tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontbrak het geld.

De gestage groei van de Hilversumse bevolking bracht een kentering teweeg toen het blad ‘Wij in Hilversum’  in september 1957 pleitte om de komst van de honderdduizendste inwoner te omlijsten met de schenking van een carillon voor het raadhuis. “Hilversum zonder carillon is als een schip zonder vlag”, meende het blad. Dat geld moest dan wel door de burgers bijeen worden gebracht.

Aankomst van de carillonklokken
(Streekarchief Gooi en Vechtstreek, Fotocollectie Publieke Werken)

Giften

Het Hilversums Initiatief Comité zamelde giften in en de firma Eysbouts uit Asten kreeg vervolgens in 1958 de opdracht om een klokkenspel te vervaardigen. Het carillon bestaat uit 47 klokken van verschillend gewicht en afmeting. De grootste weegt 23, de kleinste 12 kilo. Het totale klokkenspel weegt 12 ton. Daarvoor moest de toren wel versterkt worden. Het gewicht van de stalen ophangconstructie bedraagt 7500 kilo.

100.000ste

De rand van de klokken is versierd met het wapen van Hilversum (de vier boekweitkorrels) afgewisseld door motieven van de boekweitplant. De letters van een speciale oorkonde werden in de grootste klok  gegoten. De tekst luidt: “In het tiende regeringsjaar van Hare Majesteit Koningin Juliana steeg het inwonertal van Hilversum tot 100.000. Aan dit heuglijke feit en offervaardige burgerzin danken wij ons bestaan”. Want Hilversum kreeg zijn carillon en zijn honderdduizendste inwoner. Dat was Johannes Hermanus Geers.

Het carillon omvat vier volle octaven, zodat de beiaardier er alle melodieën mee kan spelen. Het klavier bevindt zich tussen de klokken. Op halve en hele uren speelt het carillon automatisch een melodie. Op marktdagen bespeelt de beiaardier het klokkenspel.

Herkenningsmelodie

Het Hilversumse carillon verzorgde jaren de herkenningsmelodie van Radio Nederland Wereldomroep en kondigde eveneens jarenlang met “O Nederland, let op uw saeck” het radionieuws van 08.00 uur op Hilversum1 aan.

Aankomst van de carillonklokken
(Streekarchief Gooi en Vechtstreek, Fotocollectie Publieke Werken)

Dit artikel werd geschreven door de afdeling Communicatie en gepubliceerd op de website van de gemeente Hilversum op 7 januari 2010.

 

Laatst gewijzigd: 18/04/11