Bombardement op de Nieuwe Haven

Hilversum, 11 april 1945. De oorlog in Nederland liep op zijn einde. Het was een zonnige woensdag in de Hilversumse haven. Er lagen drie schepen, geladen met munitie uit een grote opslag in Lage Vuursche. De vorige dag had het Hilversumse verzet de geallieerden al op de hoogte gebracht van deze munitieschepen.  Kort voor half elf op deze morgen stegen acht Hawker Typhoons van het 183e squadron en acht van het 164e squadron op van Kluis, een noodvliegveld bij Nijmegen, om deze doelen aan te vallen.

In totaal gooide het 183e squadron 16 bommen van een kleine 500 kilo elk op de Tweede Havenarm en de daar liggende schepen. Een munitieschip explodeerde en zonk direct, evenals een Duitse cokesboot. Een aantal bommen kwam terecht op het gemeentelijke opslagterrein op de Eerste Loswal, en een paar zelfs bij de Vreelandseweg. Na deze bomb run maakten de vliegtuigen een bocht boven het Rode Dorp en doken opnieuw op de haven, vurend uit alle boordkanonnen. Deze aanval toont het eerst filmpje, opgenomen met de boordcamera van een van de vliegtuigen. We zien de kogels eerst inslaan rond havenkantoor, en daarna in en rond de rijnaak ‘Broedertrouw’. Veel kleine schepen in de Eerste Havenarm werden tot zinken gebracht. De ‘Broedertrouw’ werd zwaar beschadigd. De zevenjarige Marietje Westerbeek, het dochtertje van de schipper, werd ernstig gewond. De veertienjarige Nicolaas Poort werd gedood in de buurt van het Havenkantoor en Hendriksje de Boer, de 33-jarige vrouw van havenmeester J. Gilles, liep zware verwondingen op.

Kort hierna zetten de Typhoons van het 164e squadron de aanval in. Zij schoten 63 raketten op het havengebied af. Het tweede munitieschip werd in brand geschoten. Daarna maakte het squadron een 180-­gradenbocht boven Kerkelanden, waarna ook zij het gebied met hun boordkanonnen beschoten. Dat zien we in het tweede filmpje. Inmiddels stond er al zoveel in brand dat de resultaten door de rook niet meer waar te nemen zijn. Met een beetje goede wil zien we nog wel de contouren van de Eerste en Tweede Havenarm.

Beide filmpjes laten alleen de beschieting met de boordkanonnen zien. Voor wie het beschieten met raketten wil zien: http://www.youtube.com/watch?v=Iffnw_rbB1Q

Egbert Pelgrim

De films zijn opgespoord door de heer ing. Hendrik Land. Hij bemiddelde tevens bij het digitaliseren van deze historische beelden.

Voor een uitgebreider verslag van deze luchtaanval, zie: Egbert Pelgrim, ‘De geallieerde luchtaanval op de Hilversumse haven, 11 april 1945’, in: Hilversums Historisch Tijdschrift ‘Eigen Perk’ 2011 nr. 1, p. 7-18.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Beschieting van de Hilversumse haven door het 183e squadron van de RAF Beschieting van de Hilversumse haven door het 164e squadron van de RAF

Laatst gewijzigd: 02/08/12