Herinneringsalbum

 

Bij zijn afscheid van de gemeente Hilversum op 13 december 1921 werd burgemeester Marinus Simon Koster door de raadsleden en de gemeentesecretaris een herinneringsalbum aangeboden. Burgemeester Koster was op dat moment bijna 6 jaar werkzaam in Hilversum en had een benoeming als secretaris-generaal aan het departement van Koloniën te Den Haag aanvaard. herinneringsalbum afbeelding 1Tijdens de aanbieding van het herinneringsalbum noemde raadslid Van Dam het album een ‘stoffelijk bewijs van sympathie’ en hij hoopte dat de burgemeester, eenmaal in Den Haag, nog vaak de gelegenheid zou vinden door het zien van de foto’s zich te herinneren aan zijn verblijf in Hilversum.

Het ontwerp ademt stijlkenmerken van Art Deco uit. De voor- en achterzijde en de rug van de band zijn donkerbruin. In het centrum van de voorzijde van de band bevindt zich een ellips met daarin het gemeentewapen van Hilversum, vier boekweitkorrels van goud op een blauw veld. De ellips bestaat uit drie ringen die zijn opgevuld met krullende lijnen en spiralen. De ellips is geplaatst op twee rechthoeken met decoraties op de hoeken en in het midden daarvan. Het kleurenpalet is warm: donkerbruin, terra, oker en roomwit. De toegepaste techniek van de decoratie doet denken aan batik. Vooral de kleine details zoals de pareltjes aan en langs enkele ornamenten van de rechthoeken, die de ellips omvatten, lijken gemaakt door een tjanting, een pen met een tuitje waarmee tijdens het batikproces de was wordt opgebracht. De schutbladen aan het begin van het album zijn in dezelfde batikstijl gedecoreerd; in twee rijkelijk versierde stilistisch vormgegeven wapenschilden bevinden zich de jaartallen 1915 en 1921.

herinneringsalbum afbeelding 2Op de eerste pagina is een los perkamenten vel ingeplakt; hierop is de volgende tekst gekalligrafeerd: ‘Aan den weledel zeer geleerden heer meester doctor Marinus Simon Koster van 1 december 1915 tot 31 december 1921 burgemeester der gemeente Hilversum is bij zijn afscheid op 13 december 1921 dit album aangeboden door de leden van de raad en de secretaris dier gemeente.’ Daarna volgen op 3 bladen 23 handtekeningen van raadsleden en de gemeentesecretaris. De ondertekening van raadslid Van der Glas ontbreekt: Als revolutionair arbeider weigerde hij deel te nemen aan het geschenk omdat de burgemeester Koster in zijn functie het kapitalistisch gezag handhaafde. Volgens de nota’s kostte het album in totaal f.273,23.

De band en de versieringen op de bladen met de foto’s in het album zijn ontworpen en uitgevoerd in het Kunstnijverheidsatelier Bogtman aan de Huygensdwarsstraat 55-57 te Hilversum. Het atelier werd opgericht en geleid door Cornelis Bogtman en bestond van 1917 tot omstreeks 1935. Naast Cornelis Bogtman en zijn echtgenote Grietje werkten hun drie kinderen Catharina, Lourens en Nelli in het atelier. Lourens was het artistieke brein en Catrien vervulde een coördineerde en ondersteunde rol; zij gaf onder andere leiding aan de medewerkster. Het atelier stond bekend om zijn ontwerpen en dessins voor ikatweefsels en gebatikte kleden. De productie van het atelier was zo groot dat ze presentatiecatalogi uitgaven. Daarnaast werd hun werk ondermeer verkocht bij Metz & Co en De Bijenkorf.

herinneringsalbum afbeelding 2Het herinneringsalbum bevat 26 foto’s gemaakt door Willem Brok, fotograaf aan de Van Lenneplaan 6 te Hilversum. Zij geven een goed beeld van Hilversum anno 1921. Het album bevat onder andere foto’s van het oude Raadhuis aan de Kerkbrink, de burgemeester en de raad, het voormalig postkantoor aan de Kerkstraat, de wekelijkse markt, de Aloysiusschool aan de Prins Bernhardstraat, het Gymnasium aan de Schuttersweg, de badhuizen ‘Over ´t Spoor’ en aan de Bosdrift, de woningbouwcomplexen van Dudok, de gasfabriek, het Sportpark, het Laapersveld en het verzorgingshuis de Egelantier aan de Egelantierstraat.

Het album is nu in het bezit van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

 

Bronnen

  • Streekarchief Gooi en Vechtstreek, archief gemeentebestuur Hilversum, personeelsdossiers van ambtenaren met wie het dienstverband is beëindigd in de periode 1851-1939, inventarisnummer 41.

  • Streekarchief Gooi en Vechtstreek, bevolkingsregister Hilversum 1850-1940.

  • M. Groot, Vrouwen in de vormgeving in Nederland 1880-1940. Rotterdam, 2007.

     

    terug naar boven

Laatst gewijzigd: 17/07/13